Eskalopki z indyka z kaparami

Prosty przepis na odświeżającą pierś z indyka. Czyli mięso które znamy i lubimy ale podane trochę inaczej. Szybko i prosto!
Sposób przygotowania
- Przez folię spożywczą rozbić delikatnie, płaską strona tłuczka, eskalopki do grubości 5-6 mm.
- Zesterem zedrzeć kilkanaście wiórków skórki z cytryny (bądź obieraczką do warzyw zdjąć szersze paski i pokroić nożem na mniejsze). Przykryć folią i odstawić. Resztę skórki zetrzeć na tarce i wycisnąć sok z cytryny.
- Startą skórkę, posiekaną szałwię, sól, pieprz i po łyżce oliwy oraz soku z cytryny wymieszać w płaskim naczyniu. Marynować indyka w tej mieszance przez około 30 minut (już po chwili powinno być widać jak mięso „gotuje się” – matowieje w marynacie).
- Obtoczyć eskalopki w tartej bułce i smażyć na oliwie z oliwek po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć mięso na ogrzany talerz.
- Wytrzeć patelnię, wlać resztę oliwy, wrzucić kapary i wiórki skórki cytrynowej. Mieszając podgrzewać. Polać eskalopki sosem i podawać z wybranymi dodatkami.




