Eskalopki cielęce w ziołach

Sposób przygotowania
Zaczynamy od rozgrzania na patelni masła z oliwą z oliwek i smażymy na małym ogniu połówkę małej cebuli przez około 10 minut. W tym czasie rozbijamy kotlety cielęce (z górki lub zrazówki). Następnie wyjmujemy cebulę z patelni i smażymy na tej samej patelni eskalopki przez kilka chwil z obu stron na mocnym ogniu, aż się lekko zrumienią. Następnie zmniejszamy ogień i doprawiamy mięso solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekane świeże zioła – rozmaryn, tymianek i szałwię; całość smażymy jeszcze kilka minut. Teraz dolewamy białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie a sos gęściejszy. Wyjmujemy eskalopki na ogrzany talerz i oskrobujemy dno patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy 1-2 łyżki gorącej wody. Wykładamy cielęcinę na talerze i polewamy sosem. Proponujemy podać z pomidorami pieczonymi z pietruszką i czosnkiem.