Czerwona kapusta zasmażana

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od przygotowania kapusty. Usuwamy zewnętrzne liście, po przekrojeniu na pół – wycinamy twardy głąb, myjemy, suszymy i drobno siekamy. Po sparzeniu wrzątkiem, dokładnie odsączamy i wrzucamy do garnka.
  2. W czasie, gdy siekamy kapustę, wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Gotowy boczek wyjmujemy z patelni (tłuszcz zostawiamy na patelni), dodajemy do kapusty, dolewamy wodę i dusimy całość na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez ok. pół godziny.
  3. Na patelnię z tłuszczem, który wytopił się z boczku, wrzucamy cebulę i przesmażamy, aż będzie miękka. Oprószamy mąką i smażymy do momentu, kiedy się zrumieni. Dodajemy ją do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.
  4. Kapustę podajemy z ciemnym mięsem, np. z kaczką, gęsią lub dziczyzną.