Crostini z leśnymi grzybami
To absolutny hit - możecie użyć dowolnych leśnych grzybów. A jak nie macie to zróbcie miks boczniaków, pieczarek i portobello. Też będzie super pysznie!
Skorzystajcie z różnych gatunków grzybów: borowików, podgrzybków, koźlaków, kurek itp. Chodzi o to, aby na grzance był festiwal smaków i tekstur.
Najpierw czyścimy zdobyte grzyby i kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek smażymy delikatnie czosnek i chili. Staramy się nie przyrumienić czosnku. Dodajemy grzyby i podkręcamy ogień, jednocześnie mieszając je. Chcemy aby grzyby się przysmażyły, dostały koloru, chrupkości, ale się nie udusiły. Razem z grzybami dodajemy szałwię i doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy grzyby na talerz, a na patelni po nich obsmażamy kromki chleba na zakwasie. Układamy chleb na talerzach, nakładamy grzyby i posypujemy drobno posiekana natką pietruszki.