Ciasto marchewkowe

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Nasmaruj masłem wnętrze okrągłej formy do pieczenia, wyłóż dno papierem do pieczenia.
  3. Zmiksuj cukier, jajka i oliwę w dużej misce, aż mieszanina będzie gładka. Do miski wsyp mąkę, mieszankę przypraw oraz sodę oczyszczoną. Delikatnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę, migdały, skórkę z cytryny, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Przełóż mieszaninę do formy. Piecz ciasto 35-40 minut.
  5. Proponujemy podawać ciasto z kremem z mascarpone i ubitej śmietanki. Przygotowujemy go w sposób następujący: ubijamy śmietankę, aż stanie się sztywna; wkładamy do miski wszystkie składniki i ubijamy, aż masa stanie się jasna i puszysta. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny; wyjmujemy chwilę przed podaniem ciasta. Rozsmarowujemy na wierzchu przestudzonego ciasta.