Chowder z omułkami

Udostępnij ten post

Mule myjemy i oczyszczamy pod zimną wodą. Te które są otwarte lub połamane wyrzucamy. Przygotowujemy sobie resztę składników. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę (0.7-0.5 cm bok). Myjemy pora, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Cebulę kroimy w półplasterki. Obieramy i siekamy ząbek czosnku.

Dosyć duży garnek rozgrzewamy chwilę na ogniu i gdy nabierze temperatury wlewamy wino. Zagotowujemy. Dodajemy omułki, przykrywamy, potrząsamy i gotujemy je około 2-3 minuty aż się otworzą. Przecedzamy muszle zachowując wywar. Będzie go więcej niż wlanego wina i może mieć trochę piasku z muli. Zamknięte muszelki wyrzucam, a z reszty wyciągamy małże i odkładamy do oddzielnej miski. Możemy zalać je 2 łyżkami wywaru.

W garnku roztapiamy masło, dodajmy liść laurowy i delikatnie przesmażamy na nim ziemniaki, pora, cebulę i czosnek. Zajmie to 5-10 minut. Cebula i por mają być miękkie, ale nie brązowe, a ziemniaki zacząć mięknąć. Następnie dodajmy wywar (dajcie tak 2/3 aby nie wlać nieczystości które powinny osadzić się na dnie) oraz mleko i starty imbir. Zagotowujemy i potem gotujemy dalej na wolnym ogniu 5-8 minut. Jeśli mleko się zważy nie panikujcie.

Wyciągnijcie listek laurowy i dokładnie zblendujcie zupę na gładko. Doprawcie ją solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodajcie małże, podgrzejcie chwilę i rozlejcie na talerze. Posypcie posiekaną natką pietruszki.