Burgery z kurczaka

Udostępnij ten post

Lubię bardzo burgery - kto ich nie lubi ręka w górę;) Niekoniecznie jednak musimy zamykać się w wołowym schemacie! Dziś burger z podudzi kurczaka z szałwią i boczkiem!

Sposób przygotowania

Do naszych burgerów musimy kupić luzowane podudzia z kurczaka bez skóry (600 g na 4 osoby powinno wystarczyć). Znajdziecie je w każdym markecie, lub przygotuje je Wam rzeźnik. Możemy pokroić je ostrym nożem na małe kawałeczki, ale lepiej jest skorzystać z malaksera i dosyć grubo je zmiksować. Następnie schładzamy mięso w lodówce około 15 minut. W tym czasie na 2 łyżkach oliwy z oliwek szklimy posiekaną dymkę. Powoli na małym ogniu aby się nie zrumieniła. Następnie zwiększamy ogień i dokładamy boczek. Smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dokładamy posiekaną szałwię. Mieszamy i przekładamy zawartość patelni do misy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładamy zmielone mięso, jajo (dajcie najpierw pół, przy 600 g kurczaka i zobaczcie czy wystarczy – nie chcemy aby burgery były zbyt mokre), doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy burgery i schładzamy jeszcze przez 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na mocnym ogniu rumienimy burgery z każdej strony. Zmniejszamy ogień i dosmażamy w sumie jakieś 8-10 minut przekładając mięso z jednej strony na drugą. Można smażyć krócej. Upewnijcie się jednak że burgery są zrobione. Jeśli naciśniecie widelcem powinien wypłynąć jasny sok. Podajemy w bułce z ulubionymi warzywami i dressingiem (np majonezem, BBQ, 1000 wysp czy musztardą).