Burger z indyka z grzybami i Fontiną

Udostępnij ten post

Warto sprawdzać inne pomysły na burgery niż tylko wołowe! U mnie młodzież docenia ;)

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od namoczenia suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków) we wrzątku (około 5 minut). Mielone mięso z udźca indyka (ma o wiele wyraźniejszy smak niż to z piersi) wkładamy do miski i dobrze doprawiamy sola i pieprzem. Grzyby odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy razem ze startym serem do mięsa i dokładnie mieszamy. Gdy nie dostaniemy Fontiny użyjcie innego sera o ostrzejszym smaku (np. Gruyera). Formujemy burgery po ok 200 g każdy i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane i z burgera będzie wypływał jasny płyn. Na patelni po smażeniu mięsa podgrzewamy przecięte na pół bułki. Smarujemy cienką warstwą majonezu i dodajemy listki sałaty, plastry pomidora oraz kotlety wraz z kilkoma piórkami czerwonej cebuli. Możemy doprawić tymiankiem. Jeśli zostanie Wam trochę indyczego burgera w wersji surowej możecie zrobić z niego klopsiki i podać albo z makaronem w sosie pomidorowym, albo w sałacie z jakimś delikatnym sosem.