Burger jagnięcy z kminem rzymskim i currymayo

Znakomita alternatywa dla klasycznych, wołowych burgerów. Pikantna jagnięcina z sosem curry i grillowanymi warzywami robi różnicę. Koniec z nudą!
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy wolno na oleju. Powinna być słodka, lekko rumiana, ale się nie przypalona. Mieloną jagnięcinę (łopatkę, udziec) mieszamy z posiekanymi liśćmi mięty, cebulą i mielonym kminem rzymskim. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery.
Oliwę z oliwek doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i smarujemy nią pokrojone w plastry bakłażany i pokrojone w paski papryki. Grillujemy warzywa do miękkości.
Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z mieszanką curry, kilkoma kroplami tabasco i sokiem z cytryny. Ponieważ majonezy różnych firm nie są identyczne i mieszanki curry również to musicie komponować sos próbując. Nie może być za ostry i za intensywny, ale z drugiej stronie musi być charakterny. Bazowo spróbujcie 1 łyżeczkę curry na sos do 1 burgera. Eksperymentujcie!
Burgery smażymy na mocniejszym ogniu z jednej strony jakieś 2-3 minuty przewracamy na drugą stronę i układamy na górze kilka plastrów sera raclette. Po 1-2 minutach zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Gdy ser się roztopi burgery są dobre. Nie przesmażcie ich – jagnięcina jest super gdy jest różowa w środku.
Zdejmujemy burgery z patelni i na niej rumienimy przekrojone bułki – tak aby wciągnęły cały smak. Smarujemy je sosem. Na spodzie układamy sałatę oraz grillowane warzywa następnie kładziemy burgera i przykrywamy bułką.






