Bigoli z kaczką

Udostępnij ten post

Klasyczny przepis z Veneto. Rustykalny przepis - ale jaki subtelny i elegancki. Jak nie macie bigoli skorzystajcie z buccatini - grubego spaghetti z dziurką w środku.

Podgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu. Dajemy im kilka minut aby aromatyzowały oliwę, ale nie przypaliły się – często mieszamy. Następnie podkręcamy trochę temperaturę i dodajemy mięso kaczki (najlepiej z nogi, ale może też być z piersi). Smażymy 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wino, bulion i jagody jałowca. Zagotowujemy i redukujemy powoli na niskim ogniu aż cały płyn odparuje i zostanie gęsty sos. Około 30 minut. Wyciągamy rozmaryn, czosnek i jałowce. W międzyczasie gotujemy bigoli. Odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy. Posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.