Biała pizza z boczkiem i serem Roquefort

Udostępnij ten post

Przygotowujemy ciasto. W letniej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże. Czekamy spokojnie około 15 minut aż płyn zacznie się pienić. Na 500 g mąki zwykle jest to około 15 g świeżych drożdży i 250 ml wody. Powinno wystarczyć na 3-4 cienkie placki. Grubość wedle upodobań (zaważy oczywiście na czasie pieczenia).

Gdy drożdże zaczną pracować, dolewamy je partiami do mąki pszennej, do której wcześniej wlaliśmy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sól, i zagniatamy ciasto. Polecam skorzystać z robota. Robimy to kilka minut, żeby ciasto było gładkie. Gdy jest za mało elastyczne dodajmy więcej wody, a gdy za rzadkie to podsypujemy mąką. Uformujmy z ciasta kulki (każda na jeden placek) i zostawmy pod przykryciem czystej ściereczki w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy placki.

W międzyczasie podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na wolnym ogniu przez kilka minut aż będzie lekko skarmelizowana, dodajemy sól i pieprz a także suszone zioła prowansalskie. Mieszamy chwilkę aż uwolnią aromat. Na suchej patelni, na mocnym ogniu podsmażamy pokrojony w słupki wędzony boczek. Ma się zrumienić, ale nie puścić wodę.

Placki smarujemy śmietaną. Na niej układamy boczek i cebulę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200℃. 2 minuty przed końcem pieczenia kruszymy na pizzę Roqueforta. Ma się stopić, ale absolutnie nie przypalić. Po wyjęciu z pieca oprószamy obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sprawdź też inne przepisy: