Biała kiełbasa z warzywami korzeniowymi

Znakomite wielkanocne danie, ale nie tylko. Wtedy gdy na przednówku nie ma jeszcze nowalijek - powinno być hitem każdego weekednowego spotkania. A z dobrym rieslingiem to już bajka!
Na przednówku ciężko o sezonowe warzywa, warto więc wykorzystać bogactwo tych korzeniowych. Dobierzcie do dania swoje ulubione. Ja podałem kiełbasę z pieczonym pasternakiem, fioletowymi marchewkami (dla efektu wizualnego), skorzonerą/salsefią, cukrową cebulą i ziemniakami.
Pieczony pasternak – korzenie pasternaku przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy dokładnie olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży tymianek (nie żałujcie) i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 200oC około 25 minut. Sprawdzajcie, bo korzenie są różnych rozmiarów i wiadomo, że większe potrzebują więcej czasu
Pieczona marchew – całe marchewki smarujemy olejem doprawiamy i zawijamy w folię. Będą potrzebowały również około 25 minut w 200oC.
Skorzonera/salsefia – wąskie korzenie myjemy i dokładnie obieramy. Gotujemy 20-30 minut. Gdy będą już miękkie, możemy chwilkę podgrzać na patelni z olejem na której delikatnie przesmażymy też połówki ugotowanych ziemniaków.
Zajmijmy się pieczoną kiełbasą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy na nim kiełbasę wraz z połówkami obranych cebul cukrowych. Staramy się to zrobić ze wszystkich stron. Podlewamy kiełbasę wytrawnym białym winem i dodajemy łyżkę musztardy ziarnistej. Mieszamy na patelni, przykrywamy ją i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200oC na 20-25 minut. Jeśli nie mamy takiej patelni – trzeba skorzystać z naczynia żaroodpornego. Wtedy trzeba je rozgrzać wcześniej w piekarniku i wtedy przełożyć kiełbasy i cebule. Możemy danie robić symultanicznie z pieczeniem warzyw.
W międzyczasie gotujemy też ziemniaki. Gdy już są gotowe przekrawamy na pół i obsmażamy chwilę na patelni. Podajemy kiełbasę z warzywami i polewamy sosem. Możemy udekorować danie świeżym tymiankiem.
Jakie wino polecamy do białej kiełbasy, odpowiedź znajdziesz w artykule pt. Biała kiełbasa – wielkanocny obowiązek inaczej.





