Arros del senyoret

Udostępnij ten post

Klasyczny ryż z owocami morza z Walnecji i Alicante. Wszystkie składniki są już obrane i pokrojone - nie pobrudzicie się!

Plaster żabnicy wycinamy z kręgosłupa i czyścimy z błon. Kalmara sprawiamy wyciągając przezroczysty kręgosłup i pozbawiając „dzioba”. Ogony krewetek czyścimy z pancerzyka i przewodu pokarmowego. Kroimy wszystkie owoce morza w małą kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy.

Na patelni (najlepiej takiej do paelli) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. Przesmażamy kolejno, ale razem. Najpierw żabnicę, potem po minucie dodajemy kalmara a potem krewetki. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy pomidory doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze ze 2 minuty. Na patelnie wrzucamy ryż i szafran i zalewamy wywarem rybnym (powinno być go jakieś 2 razy więcej niż ryżu – u nas wyszło jakieś 700 ml. Gotujemy 10 minut na mocnym ogniu a potem jeszcze 8-10 na mniejszym. Gdyby danie wysychało a ryż nie był jeszcze gotowy dolejcie trochę wywaru. Gdy paella będzie zrobiona odstawcie patelnię na kilka minut przed podaniem. Ładnie jest udekorować ryż kilkoma ćwiartkami cytryny, które potem wyciśniemy na talerze.