Toplou Filotheos 2020

93 pkt
To liatiko, ale tym razem w wersji słodkiej, powstającej z podsuszanych na słońcu gron. Po wyciśnięciu z nich soku (czy już raczej gęstego syropu) wino trafia na 24 miesiące do beczek. Cukier osiągnął tutaj poziom 300 g, ale przy kwasowości przekraczającej 10 g. W efekcie powstało wino przypominające trochę toskańskie vin santo. Owoc jest wyraźnie kandyzowany (brzoskwinie, czerwone jabłka, mandarynki) i suszony (mirabelki i figi), do tego pojawia się trochę utlenienia, nut orzechowych i sporo ziół. Niezwykle interesujące, bo z każdą minutą dzieję się tutaj coraz więcej.
Producent
Toplou
Rok
2020
Region
Kreta
Kraj
Grecja
Szczep
Liatiko
Punktacja
93/100
Kolor
Słodkie
Kiedy pić
2023-2033
Opublikowane
24 lutego 2023