
Toplou Filotheos 2020
93
pkt
To liatiko, ale tym razem w wersji słodkiej, powstającej z podsuszanych na słońcu gron. Po wyciśnięciu z nich soku (czy już raczej gęstego syropu) wino trafia na 24 miesiące do beczek. Cukier osiągnął tutaj poziom 300 g, ale przy kwasowości przekraczającej 10 g. W efekcie powstało wino przypominające trochę toskańskie vin santo. Owoc jest wyraźnie kandyzowany (brzoskwinie, czerwone jabłka, mandarynki) i suszony (mirabelki i figi), do tego pojawia się trochę utlenienia, nut orzechowych i sporo ziół. Niezwykle interesujące, bo z każdą minutą dzieję się tutaj coraz więcej.
- Producent
- Toplou
- Rok
- 2020
- Region
- Kreta
- Kraj
- Grecja
- Szczep
- Liatiko
- Punktacja
- 93/100
- Kolor
- Słodkie
- Kiedy pić
- 2023-2033
- Opublikowane
- 24 lutego 2023