Schwarz The Butcher Blaufrankisch Burgenland 2013

89 pkt

Oko

ciemno rubinowy kolor, trochę mętny, gęsty

Nos

ładnie ewoluowany; nuty umami, rosołu, rozmarynu plus innych ziół; potem do głosu dochodzi troszkę wiśniowego owocu a potem już tylko mokra ziemia, mech, poszycie leśne i mokre liście

Usta

średnia (+) kwasowość; wtopione, dojrzałe, łagodne taniny; trochę przejrzałych czereśni, kawy i kakao; długi, borówkowy finisz z przyprawowym dodatkiem (ziele angielskie, jałowiec); bardzo dobre, w świetnym stanie, ale proponuje jednak otwierać szybciej; sam mam nowsze roczniki więc nie będę aż tak długo na nie czekał! (do kupienia: w Polsce nie udało mi się zlokalizować; cena w Austrii nowych roczników około 13 EUR)
Producent
Schwarz
Rok
2013
Punktacja
89/100
Kolor
Czerwone
Opublikowane
07 lutego 2021