
Solitary Vineyards Pinot Noir Methode Cap Classique Brut
90
pkt
Wino wyszło spod ręki Jozua Jouberta, który w 2013 roku postanowił produkować wino na rodzinnej farmie Karibib we współpracy z kilkoma innymi młodymi winiarzami. Wino bazowe fermentuj w stalowych zbiornikach i spędza na osadzie 8 miesięcy. Po dodaniu drożdży i zabutelkowaniu dojrzewania na osadzie trwa około 1o miesięcy. Mamy tu wiśnie i dużo czerwonych owoców (maliny, truskawki, poziomki). W ustach bardzo gęste, bogate w czerwony, malinowy owoc, z długim kwaskowym finiszem. Wino ewidentnie bazuje na owocowości, mało tutaj nut drożdżowych, autolitycznych, ale jest bardzo świeże i przyjemnie wykonane. Butelkę spróbowaliśmy w RPA.
- Producent
- Solitary Vineyards
- Region
- Western Cape
- Kraj
- RPA
- Szczep
- Pinot Noir
- Punktacja
- 90/100
- Kolor
- Różowe (musujące)
- Kiedy pić
- 2024-2025
- Opublikowane
- 11 kwietnia 2024
- Pasuje do
- aperitif, pieczone morskie ryby