Solitary Vineyards Pinot Noir Methode Cap Classique Brut

90 pkt
Wino wyszło spod ręki Jozua Jouberta, który w 2013 roku postanowił produkować wino na rodzinnej farmie Karibib we współpracy z kilkoma innymi młodymi winiarzami. Wino bazowe fermentuj w stalowych zbiornikach i spędza na osadzie 8 miesięcy. Po dodaniu drożdży i zabutelkowaniu dojrzewania na osadzie trwa około 1o miesięcy. Mamy tu wiśnie i dużo czerwonych owoców (maliny, truskawki, poziomki). W ustach bardzo gęste, bogate w czerwony, malinowy owoc, z długim kwaskowym finiszem. Wino ewidentnie bazuje na owocowości, mało tutaj nut drożdżowych, autolitycznych, ale jest bardzo świeże i przyjemnie wykonane. Butelkę spróbowaliśmy w RPA.
Producent
Solitary Vineyards
Region
Western Cape
Kraj
RPA
Szczep
Pinot Noir
Punktacja
90/100
Kolor
Różowe (musujące)
Kiedy pić
2024-2025
Opublikowane
11 kwietnia 2024
Pasuje do
aperitif, pieczone morskie ryby