Le Soula Rouge Côtes Catalanes 2014

92 pkt

Le Soula Rouge to spontanicznie fermentowany kupaż wspomnianych wyżej odmian, których owoce zebrano z uprawianych biodynamicznie winnic w wieku od 22 do 69 lat rosnących na granitowych i łupkowych glebach. Wino dojrzewało przez 22 miesiące w dębowych kadziach oraz w mniejszej części w dużych 500-litrowych beczkach. Nieklarowane i siarkowane w minimalnym stopniu (15 mg/l).

Pod względem aromatów dominują wytrawne powidła z owoców leśnych, czerwonych śliwek i czarnej morwy. Przebija się przez nie, zaskakująco świeża aronia, która po chwili zaczyna stanowić kręgosłup całej zapachowej konstrukcji. Znajdziemy tu też sporo śródziemnomorskiego garrigue, trochę eukaliptusa, znoszonej skóry, mokrego szutru oraz kompostowanych liści.

W ustach opartą na ziołach, skórze i ziemistych nutach paletę odświeża znakomicie dobrana kwasowość. Na wargach i czubku języka odczuwalna jest lekka pikantność gaszona kolejnymi falami pracującej kwasowości, która niesie ze sobą długo utrzymującą się w ustach paletę. Całość zamyka drobniutka pylasta wręcz tanina. Doskonała butelka dla miłośników lekkich pod względem struktury i alkoholu (12,5%) dojrzałych czerwieni.

Producent
La Soula
Rok
2014
Apelacja
Cotes Catalanes IGP
Region
Roussillon
Kraj
Francja
Punktacja
92/100
Kolor
Czerwone
Kiedy pić
2024-2026
Opublikowane
24 kwietnia 2024
Przedział cenowy
150 zł - 200 zł
Importer
Deliwina