
Le Soula Rouge Côtes Catalanes 2014
Le Soula Rouge to spontanicznie fermentowany kupaż wspomnianych wyżej odmian, których owoce zebrano z uprawianych biodynamicznie winnic w wieku od 22 do 69 lat rosnących na granitowych i łupkowych glebach. Wino dojrzewało przez 22 miesiące w dębowych kadziach oraz w mniejszej części w dużych 500-litrowych beczkach. Nieklarowane i siarkowane w minimalnym stopniu (15 mg/l).
Pod względem aromatów dominują wytrawne powidła z owoców leśnych, czerwonych śliwek i czarnej morwy. Przebija się przez nie, zaskakująco świeża aronia, która po chwili zaczyna stanowić kręgosłup całej zapachowej konstrukcji. Znajdziemy tu też sporo śródziemnomorskiego garrigue, trochę eukaliptusa, znoszonej skóry, mokrego szutru oraz kompostowanych liści.
W ustach opartą na ziołach, skórze i ziemistych nutach paletę odświeża znakomicie dobrana kwasowość. Na wargach i czubku języka odczuwalna jest lekka pikantność gaszona kolejnymi falami pracującej kwasowości, która niesie ze sobą długo utrzymującą się w ustach paletę. Całość zamyka drobniutka pylasta wręcz tanina. Doskonała butelka dla miłośników lekkich pod względem struktury i alkoholu (12,5%) dojrzałych czerwieni.
- Producent
- La Soula
- Rok
- 2014
- Apelacja
- Cotes Catalanes IGP
- Region
- Roussillon
- Kraj
- Francja
- Punktacja
- 92/100
- Kolor
- Czerwone
- Kiedy pić
- 2024-2026
- Opublikowane
- 24 kwietnia 2024
- Przedział cenowy
- 150 zł - 200 zł
- Importer
- Deliwina