Kokotos Estate 2017

91 pkt
Mimo bogactwa lokalnych szczepów, również odmiany międzynarodowe wciąż cieszą się w Grecji sporą popularnością. Tutaj mamy tego świetny przykład, a więc pochodzący z północno-wschodnich przedmieści Aten kupaż 90% caberneta sauvignon i 10% merlota, dojrzewających przez 25 miesięcy w baryłkach (połowa stanowiła nowe beczki). Wino jest pieprzne, ziołowe, z nutami ziela angielskiego, liścia laurowego, lekko podsuszanego owocu. Na podniebieniu porzeczkowe, żwirowe i ziemiste, z już ładnie wtopionymi nutami beczokowymi i zaokrąglającymi się garbnikami. Nie tego szukamy w greckich winach, ale wszystko się tutaj zgadza.
Producent
Kokotos Estate
Rok
2017
Region
Attyka
Kraj
Grecja
Punktacja
91/100
Kolor
Czerwone
Kiedy pić
2023-2030
Opublikowane
13 lutego 2023
Pasuje do
duszona wołowina