
Kokotos Estate 2017
91
pkt
Mimo bogactwa lokalnych szczepów, również odmiany międzynarodowe wciąż cieszą się w Grecji sporą popularnością. Tutaj mamy tego świetny przykład, a więc pochodzący z północno-wschodnich przedmieści Aten kupaż 90% caberneta sauvignon i 10% merlota, dojrzewających przez 25 miesięcy w baryłkach (połowa stanowiła nowe beczki). Wino jest pieprzne, ziołowe, z nutami ziela angielskiego, liścia laurowego, lekko podsuszanego owocu. Na podniebieniu porzeczkowe, żwirowe i ziemiste, z już ładnie wtopionymi nutami beczokowymi i zaokrąglającymi się garbnikami. Nie tego szukamy w greckich winach, ale wszystko się tutaj zgadza.
- Producent
- Kokotos Estate
- Rok
- 2017
- Region
- Attyka
- Kraj
- Grecja
- Punktacja
- 91/100
- Kolor
- Czerwone
- Kiedy pić
- 2023-2030
- Opublikowane
- 13 lutego 2023
- Pasuje do
- duszona wołowina