
Kir-Yianni Ramnista Xinomavro Naoussa 2018
92
pkt
Producent wskazuje, że używa do niego owoców z działek, na których znajduje się lżejsza gleba, która podkreśla aromatyczny charakter xinomavro. Dojrzewanie odbywa się przez 16 miesięcy w 225-litrowych (80% wina) i 500-litrowych (pozostałe 20%) amerykańskich i francuskich beczkach. Rzeczywiście ta pozycja jest jeszcze bardziej obezwładniająca aromatycznie niż poprzednik, rozpięta pomiędzy żurawinami, malinami, truskawkami, kwaskowymi wiśniami, suszonymi pomidorami, leśną ściółką i ziołami. W ustach mocne, napięte, kwaskowe, ale też jeszcze potwornie taniczne. Przed 2030 rokiem szkoda podchodzić do tego wina.
- Producent
- Kir-Yianni
- Rok
- 2018
- Apelacja
- Naoussa
- Region
- Macedonia
- Kraj
- Grecja
- Szczep
- Xinomavro
- Punktacja
- 92/100
- Kolor
- Czerwone
- Kiedy pić
- 2030-2040
- Opublikowane
- 24 lutego 2023
- Importer
- Mielżyński