Kir-Yianni Ramnista Xinomavro Naoussa 2018

92 pkt
Producent wskazuje, że używa do niego owoców z działek, na których znajduje się lżejsza gleba, która podkreśla aromatyczny charakter xinomavro. Dojrzewanie odbywa się przez 16 miesięcy w 225-litrowych (80% wina) i 500-litrowych (pozostałe 20%) amerykańskich i francuskich beczkach. Rzeczywiście ta pozycja jest jeszcze bardziej obezwładniająca aromatycznie niż poprzednik, rozpięta pomiędzy żurawinami, malinami, truskawkami, kwaskowymi wiśniami, suszonymi pomidorami, leśną ściółką i ziołami. W ustach mocne, napięte, kwaskowe, ale też jeszcze potwornie taniczne. Przed 2030 rokiem szkoda podchodzić do tego wina.
Producent
Kir-Yianni
Rok
2018
Apelacja
Naoussa
Region
Macedonia
Kraj
Grecja
Szczep
Xinomavro
Punktacja
92/100
Kolor
Czerwone
Kiedy pić
2030-2040
Opublikowane
24 lutego 2023
Importer
Mielżyński