Estate Argyros Cuvée Monsignori Santorini 2019

93 pkt
Do tego ich flagowego wina używane są winorośle z ponad 200-letnich krzewów (!) assyrtiko. Fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach (przy czym część owoców nie jest pozbawiana szypułek), tam też wino dojrzewa na osadzie przez 11 miesięcy. W początkowym okresie osad ten często bywa mechanicznie wzburzany (tzw. batonnage). W warstwie zapachowej dość podobne do poprzednika, dymne, mineralne, ale tutaj też nieco tostowe. Na podniebieniu wyraziściej owocowe, nawet lekko brzoskwiniowe, ale i cytrusowe (limonki i skórka z cytryny). Esencjonalne, intensywne, kwaskowe, z długim, strzelistym posmakiem.
Producent
Estate Argyros
Rok
2019
Apelacja
Santorini
Region
Cyklady
Kraj
Grecja
Szczep
Assyrtiko
Punktacja
93/100
Kolor
Białe
Kiedy pić
2023-2033
Opublikowane
13 lutego 2023
Pasuje do
jagnięcina obficie skropiona cytryną