Grzanki ze szparagami, gorgonzolą i mozzarellą

Udostępnij ten post

Absolutny crowdpleaser! Wasi goście oszaleją na punkcie tych banalnie prostych grzanek. Ważne aby mieć dobry chleb na zakwasie, cienkie zielone szparagi i sery. Reszta robi się sama!

Do grzanek potrzebujemy dobrego chleba na zakwasie. Jak najbardziej może być czerstwy, czyli można wykorzystać niezjedzone kawałki z dni poprzednich. Chleb kroimy w raczej cieńsze kromki, gdyż będziemy mieć dużo dodatków na grzance.

Rozgrzewamy piekarnik do 175-200C. Możemy piec grzanki na ruszcie (też w grillu ogrodowym) lub na blaszce. Gdy działacie na blaszce super jest wysmarować ją, lub papier do pieczenia jeśli używacie, oliwą z oliwek. Układamy kromki na blaszce. W tym samym czasie gotujemy 3-4 minuty cienkie zielone szparagi al’dente. Odcedzamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Układamy szparagi na chlebie i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i kawałeczki gorgonzoli.

Pieczemy aż grzanki będą rumiane, ale nie za bardzo. Cieszymy się wspaniałym smakiem!