Grzanka ze szparagami i serami – rozpoczynamy sezon

Wchodzimy żwawym krokiem w sezon szparagowy. Jak co roku chcemy pokazywać Wam nowe pomysły na dania z tym jakże wdzięcznym warzywem. Dzisiejszy odcinek łączy się również z nadchodzącym sezonem grillowym i majówką, gdyż danie możecie przygotować również na ruszcie w ogrodzie.

Szybkie, pyszne grzanki
Proponujemy grzanki ze szparagami z mozzarellą i gorgonzolą i jest to absolutne Quick&Easy. A dodatkowo mogę się założyć z Wami, że jak podacie tacę tych grzanek, to jej zawartość zniknie w 5 minut i towarzystwo będzie domagało się dokładek.
To co ważne w tej przekąsce to jakość chleba. Powinniśmy użyć dobrego, kraftowego pieczywa na zakwasie. Mała podpowiedź – spokojnie możecie zużyć czerstwe kawałki, które zostały wam z poprzednich dni. Wybierając szparagi bierzcie te cienkie zielone. Szybciej się podgotowują i łatwiej się je układa potem na grzankach. Na nich kładziemy kawałeczki obu serów i zapiekamy aż grzanki będą rumiane. Robimy to w piekarniku nagrzanym na 175-200oC lub w grillu ogrodowym z zamykaną pokrywą.
Szczegółowy przepis znajduje się pod linkiem – grzanki ze szapragmi gorgonzola i mozzarellą
Inne nasze szparagowe przepisy znajdziecie poniżej:
Dopasowane wino
W poszukiwaniu wina do dzisiejszego pairingu starałem się pójść w kierunku raczej chłodniejszego europejskiego klimatu, bardziej neutralnego profilu smakowego i niezłej kwasowości. Wybrałem się do Górnej Adygi i postawiłem na podstawowe pinot bianco od bardzo uznanej spółdzielni Cantina Terlano. Tu nie będę się rozpisywał o tym producencie, gdyż niedługo zdam relację z wizyty w tej renomowanej winnicy w oddzielnym tekście.
Tradition Weissburgunder Alto Adige DOC 2023, Cantina Terlano (Vininova, 99 PLN)

Wino fermentowało i dojrzewało w stali 6 miesięcy na osadzie.

Jaśniutko cytrynowy, bardzo ładny, błyszczący kolor. Zapach jest oszczędny, może trochę „twardawy”, cytrynowy, mineralny z jabłkową delikatną nutą. Przez ten owoc przebija się aromat soli morskiej. Usta z bardzo dobrą, średnią (+) kwasowością, pełne zielonych jabłek, gruszek i białego grejpfruta i skórki cytrusowej. Zimne, wapienne, mineralne, klasyczne. Świeża, średniej (+) długości końcówka. Rasowe. 90/100

Ta pyszna, prosta przekąska znakomicie idzie z takimi właśnie dosyć neutralnymi winami. Sprawdzi się też z pewnością Soave, bezbeczkowe chardonnay z zimnego klimatu czy też sylvaner. Schładzajcie wiec wino i róbcie grzanki – wasi goście będą zachwyceni!
Do następnego!
W.