Małże brzytwy z szynką Serrano i Cavą

Udostępnij ten post

Bardzo prosty przepis na eleganckie danie. Nie bójcie się brzytew! Nie robią krzywdy:)

Małże szorujemy, wkładamy do garnka i zalewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy zagotowujemy i potrząsając garnkiem gotujemy około 30 sekund. Odcedzamy i wyrzucamy te brzytwy, które się nie otworzyły. Pozostałe sztuki obieramy. Ostrym nożem odcinamy biały mięsień od muszli i żołądka skorupiaka. Te białe mięso zostawiamy. Możemy przekroić każdy z nich na pół.

Przygotowujemy sos mieszając posiekaną dymkę z natką, szczypiorkiem sokiem z cytryny, Cavą i oliwą z oliwek.  

Podsmażamy na oliwie z oliwek posiekaną szynkę Serrano aż będzie chrupka. Wyciągamy ja i na tej samej patelni podsmażamy chwilę brzytwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szynkę, mieszamy chwilę i wykładamy na talerze. Polewamy sosem.