Sałatka z solonym tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i pomarańczową redukcją

Mojama to solona i suszona polędwica z tuńczyka. Przysmak z Andaluzji i Walencji. Świetnie się spisuje w połączeniu ze słodkim pomarańczowym syropem. Kontrast smaków słonego, słodkiego i kwaskowego jest w tym daniu obezwładniający!
Myjemy pomarańczę, ściągamy zesterem paseczki skórki i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go do rondelka, zagotowujemy, dodajemy cukier i redukujemy do uzyskania syropu. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze chwilkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Mieszamy razem ze skórką pomarańczową i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, zalewamy oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy na 10 minut żeby smaki się „przegryzły”.
Podprażamy piniole i cienko kroimy tuńczyka (jeśli macie w kawałku). Drylowane oliwki miażdżymy i siekamy na w miarę jednolita masę. Na talerzach rozkładamy po łyżce pomidorów, przykrywamy plasterkami tuńczyka, następnie układamy kolejną warstwę pomidorów. Posypujemy orzeszkami piniowymi, polewamy redukcją pomarańczową i posypujemy masą oliwkową.




