Bencze Autochton 2021

91 pkt
Mamy tutaj mieszankę różnych lokalnych odmian znad Balatonu: 22% furminta, 42% hárslevelű, 14% kéknyelű, 22% rózsakö. Owoce są zbierane w różnych terminach, połowa hárslevelű jest odszypułkowywana i fermentuje w otwartych kadziach. W pełnych kiściach do kadzi trafiają również kéknyelű i furmint i one fermentują w amforach. Całość przez 9 miesięcy dojrzewa na osadzie, a do butelki trafia bez filtracji i bez siarkowania. W nosie cytrynowa skórka i trochę dymu, wino jest lekko redukcyjne, ale też przyjemnie mineralne, mocno zbudowane. W ustach jak cytrynowa lemoniada, bardzo żywe i soczyste, chrupkie i świeże. Mamy tutaj wysoką kwasowość, raczej szczupłe ciało, ale świetną żywotność, z długim, mocnym, cytrynowym finiszem. Bardzo smaczne.
Producent
Bencze
Rok
2021
Apelacja
Badacsony
Region
Balaton
Kraj
Węgry
Punktacja
91/100
Kolor
Białe
Kiedy pić
2024-2026
Opublikowane
02 kwietnia 2024