
Bencze Autochton 2021
91
pkt
Mamy tutaj mieszankę różnych lokalnych odmian znad Balatonu: 22% furminta, 42% hárslevelű, 14% kéknyelű, 22% rózsakö. Owoce są zbierane w różnych terminach, połowa hárslevelű jest odszypułkowywana i fermentuje w otwartych kadziach. W pełnych kiściach do kadzi trafiają również kéknyelű i furmint i one fermentują w amforach. Całość przez 9 miesięcy dojrzewa na osadzie, a do butelki trafia bez filtracji i bez siarkowania. W nosie cytrynowa skórka i trochę dymu, wino jest lekko redukcyjne, ale też przyjemnie mineralne, mocno zbudowane. W ustach jak cytrynowa lemoniada, bardzo żywe i soczyste, chrupkie i świeże. Mamy tutaj wysoką kwasowość, raczej szczupłe ciało, ale świetną żywotność, z długim, mocnym, cytrynowym finiszem. Bardzo smaczne.
- Producent
- Bencze
- Rok
- 2021
- Apelacja
- Badacsony
- Region
- Balaton
- Kraj
- Węgry
- Punktacja
- 91/100
- Kolor
- Białe
- Kiedy pić
- 2024-2026
- Opublikowane
- 02 kwietnia 2024