Kerschbaum Ried Dürrau Blaufränkisch Burgenland 2016

92 pkt
Mamy tutaj wino z pojedynczej winnicy z Mittelburgenlandu, matecznika odmiany blaufränkisch, z miasteczka Horitschon. Tutejsza gleba zawiera odznacza się wysokim poziomem żelaza, miejscami jest lekko czerwonawa. Usta są pełne ciemnych owoców, jeżyn, likierowych wiśni, aronii, do tego mamy nuty leśne i wędzone. Usta z fajną koncentracją, ziołowe (liść laurowy, ziele angielskie), do tego z dobrą kasowością i pieprznymi, drapiącymi garbnikami. Idealne do steku czy wołowego gulaszu. Butelkę dostaliśmy jakiś czas temu w prezencie od Wojtka.
Producent
Kerschbaum
Rok
2016
Apelacja
Mittelburgenland
Region
Burgenland
Kraj
Austria
Szczep
Blaufränkisch
Punktacja
92/100
Kolor
Czerwone
Kiedy pić
2024-2027
Opublikowane
06 lutego 2024
Pasuje do
stek, wołowy gulasz, dziczyzna