
Kerschbaum Ried Dürrau Blaufränkisch Burgenland 2016
92
pkt
Mamy tutaj wino z pojedynczej winnicy z Mittelburgenlandu, matecznika odmiany blaufränkisch, z miasteczka Horitschon. Tutejsza gleba zawiera odznacza się wysokim poziomem żelaza, miejscami jest lekko czerwonawa. Usta są pełne ciemnych owoców, jeżyn, likierowych wiśni, aronii, do tego mamy nuty leśne i wędzone. Usta z fajną koncentracją, ziołowe (liść laurowy, ziele angielskie), do tego z dobrą kasowością i pieprznymi, drapiącymi garbnikami. Idealne do steku czy wołowego gulaszu. Butelkę dostaliśmy jakiś czas temu w prezencie od Wojtka.
- Producent
- Kerschbaum
- Rok
- 2016
- Apelacja
- Mittelburgenland
- Region
- Burgenland
- Kraj
- Austria
- Szczep
- Blaufränkisch
- Punktacja
- 92/100
- Kolor
- Czerwone
- Kiedy pić
- 2024-2027
- Opublikowane
- 06 lutego 2024
- Pasuje do
- stek, wołowy gulasz, dziczyzna