Klops/Stephaniebraten

Udostępnij ten post

Jajka gotujemy na „pół-twardo” a najgorszym razie na „prawie twardo”. Będą się jeszcze dopiekać w mięsie.  Nie chcemy mieć kruszącego się żółtka czy sinej obwódki wokół niego. W tym celu jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do garnka z wodą i stawiamy na palniku. Od momentu gdy woda zawrze gotujemy 5-6 minut w zależności od wielkości jaja. Schładzamy ugotowane jajka w zimnej wodzie. Obieramy. Odcinamy też końcówki białkowe aby łatwiej układać nam było jajka w mięsie.  Kajzerkę lub inna bułkę rwiemy, moczymy w mleku odciskamy (jeśli jest z czego) i rozdrabniamy widelcem. Na oleju, na wolnym ogniu przesmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i szklimy jeszcze chwilę. Zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy jej zawartość do miski do ostygnięcia. Dodajemy mielone mięsa, surowe jajko, bułkę, sól, pieprz, majeranek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Jeśli korzystamy z otrzewnej to moczymy ją w wodzie i rozkładamy na desce. Masę mięsną formujemy w bochenek i układamy na otrzewnej. Dłonią robimy mocne wgłębienie wzdłuż klopsa. Układamy jedno za drugim gotowane jajka a obok nich korniszony. Przykrywamy całość mięsem z boków. Wygładzamy powierzchnię mokrą dłonią i zawijamy klopsa w otrzewną ze wszystkich stron. Wkładamy do nasmarowanej olejem brytfanny. Pieczeń też smarujemy ze wszystkich stron tłuszczem. Pieczemy w 200C około 40 minut. Wyjmujemy brytfannę z piekarnika, wyciągamy klopsa na deskę. Odlewamy tłuszcz z brytfanny –  jeśli jest go za dużo. Ustawiamy brytfannę na ogniu, oskrobujemy dno, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy robiąc zasmażkę. Dodajemy bulion wołowy i mieszamy dalej aż do uzyskania ciemnego sosu. Doprawiamy. Mięso podajemy w plastrach z sosem i ziemniakami puree. Możemy serwować na ciepło lub też na zimno. W przypadku zimnej wersji możecie podać też sosem cumberland. Jeśli wasz lokalny rzeźnik nie ma otrzewnej – nie przejmujcie się. Po prostu sformujcie klopsa mokrymi dłońmi i wygładźcie go tak żeby jego ścianki były w miarę równe. Wtedy nie popęka podczas pieczenia.