
Estate Argyros Cuvée Monsignori Santorini 2019
93
pkt
Do tego ich flagowego wina używane są winorośle z ponad 200-letnich krzewów (!) assyrtiko. Fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach (przy czym część owoców nie jest pozbawiana szypułek), tam też wino dojrzewa na osadzie przez 11 miesięcy. W początkowym okresie osad ten często bywa mechanicznie wzburzany (tzw. batonnage). W warstwie zapachowej dość podobne do poprzednika, dymne, mineralne, ale tutaj też nieco tostowe. Na podniebieniu wyraziściej owocowe, nawet lekko brzoskwiniowe, ale i cytrusowe (limonki i skórka z cytryny). Esencjonalne, intensywne, kwaskowe, z długim, strzelistym posmakiem.
- Producent
- Estate Argyros
- Rok
- 2019
- Apelacja
- Santorini
- Region
- Cyklady
- Kraj
- Grecja
- Szczep
- Assyrtiko
- Punktacja
- 93/100
- Kolor
- Białe
- Kiedy pić
- 2023-2033
- Opublikowane
- 13 lutego 2023
- Pasuje do
- jagnięcina obficie skropiona cytryną