Toskański blend do jelenia

Udostępnij ten post

Macie tak, że po świętach, większej imprezie, czy rodzinnym spotkaniu zostaje trochę jedzenia? Potem zachodzimy w głowę, co z tym zrobić. Sałatką możemy obdzielić ciocię, a tortem kuzynkę, ale co z mięsem pozostałym z pieczeni? Mieliśmy ostatnio właśnie taki problem. Na spotkanie przygotowaliśmy wolno pieczony 7 kg udziec jelenia Świetna opcja przy dużej ilości osób. Ale taka masa mięsa (nawet przy armii głodomorów) robi wrażenie i na 100% coś musiało zostać.

Na początek zostawiam Wam przepis na wolnopieczoną dziczyznę. Kiedy jednak zostanie Wam tego jelenia, to mamy kilka pomysłów:

  1. Możecie nadziać nim pierożki.
  2. Pomieszać mięso z ugotowanymi ziemniakami, jajem i ulepić pulpety, które po obtoczeniu bułką tartą usmażycie.
  3. My jednak poszliśmy w stronę sosu do makaronu. Zrobiliśmy więc tagliatelle z resztkami z pieczeni i też go Wam polecamy.

Ze spotkania pozostała nam nie tylko jedzenie, ale i toskańska butelka od Molino Di Grace – Il Volano Rosso di Toscana IGT 2011. To podstawa tego toskańskiego producenta, u którego byliśmy w 2014 roku.

  • Blend 75% sangiovese i 25% merlota.
  • Wino dojrzewało w stali i butelce przed wypuszczeniem na rynek.
  • Butelki kupiliśmy na mocnej promocji, gdy wyprzedawany był rocznik w Winecorner. Normalna cena niestety wynosi 54 PLN co przy cenie 6 EUR w Toskanii robi wrażenie.
  • Kolor pięknie wiśniowy, przezroczysty, bardzo ładny.
  • W nosie znowu wiśnie z lekkim dodatkiem tytoniu – mocny i głęboki.
  • Usta z dozą słodyczy dojrzałych czereśni i wiśni. Kwasowość średnia – ale istotna. Dojrzale taniny. 87/100

Tak smakuje bardzo dobra, podstawowa Toskania. Tylko w nowym roczniku prosimy nie za taką kasę!

Do tagliatelle z resztkami z pieczeni Il Volano Rosso di Toscana IGT 2011 wypadło idealnie. Słodycz wina super grała z lekko pomidorowymi nutami sosu. Z drugiej strony kwasowość dobrze ogarniała mięso. Do tego nuty rozmarynu i poczuliśmy się jak na toskańskiej prowincji :-)

Kto zjada i wypija ostatki… Do nastepnego ;)

W