Kataloński ryż z owocami morza

Udostępnij ten post

Hiszpanie inaczej gotują swój (z delty Ebro) ryż niż Włosi (z doliny Padu), ale jest też absolutnie pyszny! nie tak klejący ale jakże smaczny! tu z owocami morza - dodajcie co uważacie i lubicie - choć klasycznie macie poniżej!

 

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kalmary lub kałamarnice czyścimy i kroimy w krążki (chyba że kupicie tak jak ja już przygotowane). W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kalmary kilka (około 4) minut na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę i kontynuujemy wolne smażenie przez kolejne 8 minut. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy pomidory, kosteczki szynki dojrzewającej i Sobrassadę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Dodajmy ryż i zalewamy wywarem warzywnym mniej więcej podwójnej objętości zawartości garnka. Gotujemy kilkanaście minut na średnim ogniu. Jakby danie wysychało dolewamy trochę gorącego wywaru. W połowie gotowania dodajemy krewetki i muszle. Rozkładamy ryż na głębokich talerzach równo dzieląc owoce morza.