Jaja mollet ze szpinakiem, szwajcarskim winegretem i serem dojrzewającym

Prosta sałata z jajami sprawdzi się w każdej sytuacji!
Sposób przygotowania
Możemy zacząć przygotowywać danie od zrobienia sosu: szalotkę, czosnek, cukier puder, żółtko, sos sojowy (może być przyprawa typu Maggi lub sos Worcestershire) oraz kremówkę łączymy w misce i mieszamy około minuty. Dodajemy olej arachidowy (wolnym strumieniem) cały czas mieszając następnie dodajemy ocet winny i mieszamy dalej, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jaja. Może będę powtarzał truizmy, jednak czasem warto uporządkować pewną wiedzę. Warto używać jajek wielkości M z uwagi na uniwersalny rozmiar (L mogę być czasem większe lub mniejsze a także mieć cieńsza skorupkę, która pęka podczas gotowania). Jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto je wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed gotowaniem. Wkładamy jaja do garnka z zimna wodą i odliczamy czas od momentu zagotowania wody. Na miękko potrzebujemy gotować około 2,5 minuty, aby osiągnąć poziom mollet (czyli z gęstym półpłynnym złotkiem) 3,5-4,0 a 7,0 minut na twardo (ale też z leciutko kremowym, nie kruszącym się żółtkiem). Po ugotowaniu od razu hartujemy jaja w zimnej wodzie. W misce łączymy świeże listki młodego szpinaku (możemy, użyć tez rukoli czy roszponki) z sosem i wykładamy na talerze/półmiski. Układamy przekrojone na połówki jajka mollet, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy danie wiórkami sera dojrzewającego. Ja skorzystałem z polskiego Bursztyna, ale możecie użyć Parmezanu/Grana Padano/Dziugasa. Zamiast Szwajcarskiego winegretu, można przygotować prosty sos z musztardą miodową (oliwa/ocet winny/musztarda).