Makrela z patelni z ogórkiem i jogurtem

Bardzo proste, smaczne, ale co ważne również efektowne danie z makreli. Możemy zrobić nim duże wrażenie a wydatki mieć na poziomie budżetowym!
Sposób przygotowania
Makrelę filetujemy i marynujemy w soli i cukrze od strony mięsa. Odstawiamy na 45 minut. Ogórka obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Z jednej połówki mandoliną lub obieraczką robimy wstążki a’la makaron pappardelle. Drugą połówkę kroimy pod kątem na kawałki lub, jak ja to tym razem zrobiłem, na mniejszą kostkę. Zagotowujemy wodę z octem winnym i cukrem. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do gorącego roztworu ogórkowe wstążeczki. Odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy. Przygotowujemy sos. Gęsty grecki jogurt doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, także dodajemy posiekaną miętę. Obmywamy filety z marynaty. Suszymy ręcznikiem kuchennym. Smażymy filety na oliwie z oliwek. Najpierw od strony skóry aż stanie się chrupiąca a potem chwilkę z drugiej. Odkładamy rybę do ostygnięcia na deskę. Na patelnię po rybie wrzucamy pokrojonego ogórka i lekko go rumienimy. Chłodną rybę kroimy na kawałki i podajemy z jogurtowym sosem, ogórkowym pappardelle i ogórkami z patelni. Na koniec posypujemy danie skórką z limonki i posiekaną dymką. Towarzystwo młodych ziemniaków na pewno nie zaszkodzi.