Ciasto jogurtowo-cytrynowe

Słodko-kwaskowe puszyste ciasto, którego nie można zepsuć:) Proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm.
Sposób przygotowania
Potrzebujemy mieć tortownicę o wysokim brzegu i średnicy 20-22 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 180C lub 160C z termoobiegiem. Ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Dodajemy jogurt i skórkę otartą z jednej cytryny. Mieszamy aż masa będzie gładka. Delikatnie dodajemy mąkę z łyżeczką sody ciągle mieszając (do tych czynności możemy oczywiście użyć robota). W osobnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia bądź natłuszczonej masłem tortownicy. Pieczemy 60-75 minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto już jest gotowe. Wyciągamy z pieca i dajemy kilka minut ciastu się schłodzić. Odpinamy brzeg tortownicy a także zdejmujemy ciasto ze spodu, układamy na desce i pozwalamy mu się schłodzić. W celu przygotowania lukru mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i nakładamy masę na zimne ciasto. Dekorujemy otartą skórką z drugiej cytryny.