Steaki z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina

Sposób przygotowania
Nacieramy steaki pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek, aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia (tak jak w prezpisie na steaki wołowe z pieprzem ). Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na deskę do odpoczęcia; w tym czasie przygotowujemy sos. Wylewamy z patelni oliwę, wlewamy wino, gotujemy chwilę i dodajemy kawałek masła zagniecionego z mąką pszenną, aby zagęścić sos. Redukujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz glossą lub starzonym octem balsamicznym, aby dosłodzić sos. Dodajemy soki, które wydzieliły się z mięsa. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Wszystkie proporcje są tu na „oko” – w zależności od kwasowości wina. Wykładamy mięso na talerze, polewamy sosem. My podaliśmy z gotowanymi młodymi polskimi ziemniakami oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych z dresingiem z oliwy i octu balsamicznego (tu trochę kwaśniejszego).