Ozory wieprzowe w pikantnym sosie

Sposób przygotowania
Ozory gotujemy w osolonej wodzie około 1h 45 min (aż będą miękkie). W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy drobno marchewkę, cebulę, seler naciowy. Gdy ozory kończą się gotować robimy sofritto, czyli podsmażamy warzywa do miękkości na oliwię. Następnie dodajemy kapary, anchovies, 1-2 łyżki sosu pomidorowego (może być passata czy inny przecier pomidorowy), posiekaną pietruszkę oraz rozgniecioną suszoną papryczkę chilli. Wyciągamy ozory z garnka i odkładamy do ostygnięcia. Zachowujemy wodę z gotowania. W miseczce łączymy łyżkę mąki z jedna szklanką wody z ozorów – należy uważać aby powstał jednolity roztwór. Dolewamy do sosu i gotujemy chwilkę na wolnym ogniu aż będzie gęsty. Dodajemy 2-3 łyżki octu z białego wina. W tym czasie obieramy ozory z skóry, kroimy na cienkie plastry i gotujemy jeszcze przez 5 minut w tej samej wodzie i garnku. Przecedzamy i serwujemy z sosem. Jako tradycyjny piemoncki dodatek proponujemy polentę.