Filety z dorady w sosie salmoriglio

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wyfiletowania dorady – to nie trudne zadanie – prowadzimy ostrym nożem wzdłuż grzbietu, przecinamy pionowo w okolicach skrzeli i delikatnie odzielamy podbrzusze od ości. Aby zrobić sos w rondelku, podgrzewamy oliwę i szklimy minutę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeże oregano, doprawiamy solą i pieprzem, a także dolewamy sok z cytryny. Mieszamy. Filety nacieramy oliwą z oliwek i układamy na naoliwionym papierze do pieczenia skórą do dołu. Doprawiamy filety solą i pieprzem, a także skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby z papierem układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dosłownie kilka minut (5-7) powinno wystarczyć, aby dorada się upiekła. Gdy będzie matowa, ale ciągle jędrna, wyciągamy filety z piekarnika, układamy na talerzach i polewamy sosem. Ja podałem je z dodatkiem pieczonej papryki i smażonymi ziemniakami. Sos salmoriglio pasuje też do innych ryb czy też białych mięs.