Sałata z przegrzebkami w orientalnym stylu

Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy dressing, mieszając sok z limonek ze startym obranym ze skórki korzeniem imbiru, drobno posiekaną papryczką chilli, miodem oraz sosem rybnym. Gdyby smak był za mało intensywny, możemy dolać trochę więcej sosu rybnego. Przegrzebki pozbawione „korala”, czyli pomarańczowej części, przyprawiamy pieprzem syczuańskim, a jeśli go nie mamy, to może być zastąpiony pieprzem cytrynowym, albo pieprzem z otartą skórką z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy przegrzebki około 1 minuty z każdej strony. Uważajmy, żeby ich nie przesmażyć, bo nie będą już takie smaczne. Na miksie sałat układamy usmażone przegrzebki i polewamy dressingiem.
Leiths – Fish Bible, C.J. Jackson & C. Waldegrave