Tuńczyk z grilla na sałacie rzymskiej

Sposób przygotowania
Na początku przygotowujemy panierkę – bardzo drobno kroimy świeżą bułkę (na okruszki), dodajemy do niej oliwę z oliwek extra vergine, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Steaki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy panierkę na rybę z obu stron i skrapiamy cytryną. Grillujemy na rozżarzonych węglach, ale bez płomieni. Moja rada jest taka, aby położyć papier do pieczenia na ruszt pod rybę – ograniczymy szansę przywarcia panierki do rusztu oraz przypalenia się jej i ryby. Grillujemy krótko – ja lubię tuńczyka surowego w środku. Posiekaną sałatę rzymską (lub całe liście malutkiej (baby) sałaty rzymskiej) skrapiamy cytryną i układamy na niej steaki z tuńczyka. Podajemy z cząstkami cytryny.