Szaszłyki z kalmarów z młodymi ziemniakami

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Świeże kalmary obieramy z błon. Odrywamy głowę, którą wyciągamy razem z przezroczystym szkieletem. Myjemy dokładnie tuby. Jeśli dysponujemy mrożonymi, te czynności zwykle odpadają. Następnie rozkrawamy tuby z jednej strony wzdłuż. Wewnętrzną stronę delikatnie nacinamy w „kratkę”. Następnie (w zależności od wielkości kalmara) kroimy mięso na kilka – (około trzech) podłużnych pasków, a potem każdy z nich na 2-3 części. Odcinamy macki od głów. Kalmary zwijamy nacięciami do zewnątrz i nadziewamy na szpadki. Po 4-5 wystarczy plus macki. Smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem a także suszonym chilli. Młode ziemniaki kroimy w 5 mm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzamy i zachowujemy je w garnku. Dressing przygotowujemy miksując ocet z czerwonego wina z oliwą z oliwek, solą, suszonym oregano i szczyptą pieprzu Cayenne. Kalmary grillujemy bardzo krótko – w sumie 1-2 minuty z każdej strony. Na talerzach układamy po środku ziemniaki, posypujemy pokrojoną w plasterki dymką. Na nie kładziemy szaszłyki i polewamy winegretem.