Duszona łopatka wołowa w czerwonym winie

Sposób przygotowania
Łopatkę należy zamarynować w czerwonym winie z dodatkiem bulionu wołowego, octu balsamicznego oraz warzyw i przypraw. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Po dwu dniach mięso trzeba wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie z obu stron. Następnie dołożyć warzywa z marynaty i przesmażyć jeszcze kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy. Przemieszać, oprószyć mięso mąka i dolać trochę wina z marynaty. Odparować. W końcu przelać całą marynatę do mięsa a także dolać bulion. Dusić pod przykryciem mięso na małym ogniu około 2.5 godziny, przekręcając je od czasu do czasu na drugą stronę. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową. Z garnka wyjąć listki laurowe i inne przyprawy i zmiksować sos (można przetrzeć przez sito). Łopatkę kroić w plastry i podawać z sosem i Spatzlami (lub innymi kluskami).
„Wino – Porady dla smakoszy”, R. Kriesi, P. Osterwalder