Peposo – duszona wołowina z pieprzem

Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 2cm. My skorzystaliśmy z marmurkowego rozbratla, ale możecie użyć łopatki, czy mostka. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy mocno na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Najlepiej partiami, aby mięso nie puściło soku, gdy temperatura nagle się obniży poprzez zbyt dużą ilość smażonych kawałków. Wlewamy wino (my użyliśmy prostego Chianti), dodajemy ząbki czosnku, ziarna pieprzu, tymianek, estragon, a także posiekanego, obranego ze skóry pomidora. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co najmniej 3h. Po około 2,5 h (bądźcie elastyczni) zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi redukować się, aby uzyskać gęsty sos. Mięso powinno być bardzo miękkie, a sos gęsty i pieprzny. Gdyby był zbyt kwaśny, dodajcie trochę koncentratu pomidorowego, aby dosłodzić. My podajemy z polentą i marchewkami z rozmarynem .