Piadina

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

W misie mieszamy mąkę z solą, dolewamy oliwę z oliwek i wodę. Zagniatamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha, a składniki nie chcą się połączyć – dodajemy troszeczkę wody; i na odwrót – gdy zbyt rzadka, dodajemy garstkę maki. Zagniatamy jeszcze kilka minut. Do całego procesu możemy użyć robota, sprawdza się znakomicie. Dzielimy ciasto na 8 porcji i tworzymy z nich kulki. Rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki – 20cm+. Mocno rozgrzewamy patelnię (nieprzywierającą). Smażymy placek około pół do 1 minuty, aż zaczną pojawiać się bąble. Powtarzamy z drugiej strony. Na placku układamy dodatki, składamy na pół. Przekrójmy na pół, aby stworzyć dwie mniejsze kanapki. Możemy podawać grillowanymi kawałkami piersi kurczaka, mozzarellą i pomidorem lub szynką Parmeńską, rukolą i taleggio, grillowaną cukinią i grana padano, czy też tylko warzywami. Utwórzcie swoją ulubioną kombinację. Na zdjęciach są niezwinięte placki a dodatki to odpowiednio: Z grillowanym kurczakiem w ziołach, mozzarellą i czerwoną papryką oraz z szynką parmeńską, mozzarellą, rukolą i radicchio.