Steaki wołowe z sosem z octu balsamicznego

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Możecie polędwicy lub zastąpić roastboefem, antrykotem etc. Z mięsa wycinamy około 200-250 gramowe steaki. Doprawiamy delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło (3/4) z oliwą z oliwek i smażymy steaki w zależności od tego jak zrobione lubimy (2-4 minuty z każdej strony). Mięso zdejmujemy z patelni, solimy i odstawiamy do odpoczęcia. Możemy odłożyć na talerz/deskę i przykryć aluminiowa folią. Na patelnię po steakach wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na wolnym ogniu, mieszając około 5 minut. Dodajemy resztę masła, dajemy szanse mu się roztopić na patelni, a następnie wlewamy ocet balsamiczny. Mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Musimy użyć starzonego o słodszym smaku. Steaki podajemy polane sosem z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki. My, jako dodatek, zaserwowaliśmy młode, glazurowane marchewki i podgotowane ziemniaki z grilla.