Rib eye na grzance z podgrzybkami

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Roztapiamy połowę masła i przesmażamy na nim posiekaną szalotkę około 5 minut. Dodajemy posiekane w plastry podgrzybki smażymy chwilę i podlewany białym winem. Odparowujemy. Mieszamy koncentrat pomidorowy z ciepłą wodą i dodajemy do grzybów. Solimy i mieszamy. Dusimy kilka minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i redukujemy sos i doprawiamy pieprzem. Grzyby powinny być miękkie a sos średnio gęsty. Na drugiej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy grzanki. Osuszamy na papierowym ręczniku. Dodajemy masło i smażymy steaki (do ulubionego poziomu wysmażenia). Mięso zdejmujemy z patelni i pozwalamy chwilę odpocząć. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy mięso na grzance, polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki.

 

Silver Spoon