Wolnopieczona łopatka jagnięca w ziołach

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Jagnięcinę obieramy z błon i nadmiaru tłuszczu. Nacieramy ziołami (oregano, rozmarynem, majerankiem), oliwą i sokiem z cytryny, a także doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko rękami w naczyniu żarodopornym/brytfannie tak aby łopatka była w centrum pieczeni. Przykrywamy naczynie bardzo szczelnie folią aluminiową (i najlepiej – jeszcze pokrywką, jeśli mamy). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170°C przez ok. 3 godziny. Sprawdzamy po 2 godzinach pieczenia, czy płynu nie jest zbyt mało, jeśli tak – to podlewamy mięso wodą. Po upieczeniu dajmy mięsu odpocząć w naczyniu przez około 10 minut. Jagnięcina powinna idealnie odchodzić od kości. Na godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do brytfanny ziemniaki i ząbki czosnku. Możemy polać na talerzu mięso sosem z pod pieczeni. Ja lubię podawać z grillowanymi warzywami.