Dr. Loosen – gwiazda trzyma klasę

W przeciwieństwie do ukrytego skarbu jakim jest Weingut Carl Loewen, o których pisaliśmy tydzień temu, Weingut Dr. Loosen to jeden z najbardziej okrzyczanych, znanych na całym świecie producentów znad Mozeli. Przy takiej sławie i sporej skali (ponad 30 hektarów winnic) czasem może się wydawać, że producent może przykładać mniejszą wagę do jakości kolejnych roczników. Ernst F. Loosen udowadnia jednak, że nie grozi mu ten problem.
Historia
Rodzina Loosen zajmuje się winiarstwem od 200 lat, ale dopiero po przejęciu steru rodzinnej winiarni przez Ernsta F. Loosena w 1988 roku twardo wkroczyli oni na ścieżkę, która wywindowała ich do ścisłej czołowki producentów znad Mozeli. Jak na ówczesne realia zmiany jakich dokonano były dość innowacyjne – drastyczna redukcja zbiorów, zaprzestanie stosowania chemicznego nawożenia winnic, mocna selekcja owoców oraz inwestycje w nowoczesną technologie w winiarni.
W międzyczasie producentowi udało się uzbierać parcele na jednych z najlepszych parceli nad Mozelą w okolicach Bernkastel i Ürzig, takich jak Wehlener Sonnenuhr, Erdener Treppchen, Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich czy Ürziger Würzgarten.
W Polsce wina te są dostępne w ofercie Vininovy.









Podczas naszej lipcowej wizyty w Niemczech udało się nam wpaść na szybką degustację do winiarni producenta położonej nieopodal wspomnianego Bernkastel.
Spróbowane wina

Dr. Loosen Blauschiefer Riesling 2019

Ten podstawowy riesling producenta powstaje (jak wskazuje nazwa) z krzewów rosnących na niebieskim łupku, który jest najpopularniejszy na prawem brzegu Mozeli. Wino jest czyste, cytrynowe, świeżutkie i kwaskowe. Na podniebieniu niesamowicie mineralne, skrzące się, świetnie mineralne. Bardzo dobre (90/100).

Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Alte Reben GG 2019

Wehlener Sonnenuhr to jedna z najsłynniejszych parceli nad Mozelą. Choć słynie ona głównie z win słodkich, to ten producent udowadnia, że również wytrawne pozycje wspinają się na wysoki poziom. Owoce pochodzą ze średnio 100-letnich krzewów, a po fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach. W tym momencie jest to riesling o dymnym, ciemnym charakterze, z mocnymi nutami pieczonymi, sporym nasyceniem i naprężona strukturą. Jeszcze pozamykane, ale można też wyczuć długi, kwaskowy, oczyszczający finisz. Znakomite (93/100).

Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Alte Reben GG 2019

Ürziger Würzgarten to kolejna ze sławnych parceli, wyróżniająca się nietypową dla regionu wulkaniczną glebą. Rocznik był w całej Europie ciepły, stąd wino jest dość pełne, mocno zbudowane, gęste, lekko petrolowe. Na podniebieniu intensywne, przyprawowe, ale jednocześnie wyciągnięte, kwaskowe, pełne energii, wręcz wibrujące. Kończy się długim, słonawym posmakiem. Znakomite+ (94/100).

Dr. Loosen Kinheimer Rosenberg Riesling GG 2019

Przeskakujemy na jeszcze inną parcelę klasy Grosses Gewächs, która jest w portfolio producenta dopiero od rocznika 2018. Znajdziemy na niej czerwony łupek, który zwykle daje wina z pełniejszym owocem, mocniej aromatyczne, bardziej zaokrąglone. Wino jest rzeczywiście bardziej owocowe, z nutami gruszek, moreli, przyjemną chrupkością. W ustach o słodszym wyrazie, delikatnie brzoskwiniowe. Dzieje się tutaj bardzo dużo, a przecież mamy tak młodziutkie wino. Znakomite- (92/100).

Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Réserve „Im Laychen” GG 2015

Owoce używane do produkcji tego wina pochodzą z pojedynczej parceli położonej na Wehlener Sonnenuhr zwanej Laychen. Rosną tam winorośle, które mają nawet 130 lat, a winie z nich powstałe przez 2 lata dojrzewa na osadzie w dużych beczkach, a następnie tyle samo w butelkach. To skok na jeszcze wyższy poziom koncentracji, ale i równowagi, elegancji, klasy. Jest woskowe, o aksamitnym ciele, całkiem już wtopionej kwasowości i ultra długim, oczyszczającym, mineralnym finiszem. Przy tym wszystkim ma świetną lekkość i zwiewność. Olbrzymia klasa. Znakomite+ (94/100).

Dr. Loosen Bernkasteler Lay Riesling Kabinett 2020

Na oczyszczenie kubków smakowych po tych potężnych winach zaproponowano nam mozelską klasykę. Ten kabinett jest z stylu, który tak bardzo lubimy, stosunkowo lekkim, o świetnej równowadze pomiędzy kwasowością i słodyczą. Mamy tu cytryny, jabłka, nieco moreli i przyjemną dawkę orzeźwienia. Bardzo dobre (90/100).

Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2019

Degustację zakończyliśmy winem jeszcze słodszym, z jednej z parceli słynących z produkcji takich właśnie rieslingów. Pachnie cytrynami w syropie, słodkimi gruszkami, miodem, przyprawami i morelami. Na podniebieniu zbalansowane, pełne, ale z pięknie wtopionym cukrem, który niemal nie wybija się nad intensywną, cytrynową wręcz kwasowość. Nie jest to jeszcze szczyt możliwości słodkich win znad Mozeli, ale równowaga jest nienaganna. Znakomite- (91/100).
Pomimo statutu gwiazdy jaką bez wątpienia ma Dr. Loosen, ani nie chwilę nie spuszcza z poziomu, który osiągnął. Oczywiście, że są to wina bardzo techniczne, klasyczne do bólu, ale przy takiej jakości naprawdę wstyd byłoby na to narzekać.