Nowości w DaWino

Nasz sąsiad DaWino poszerza swoją ofertę o nowych producentów m.in. z Górnej Adygi oraz Sycylii. Mieliśmy okazję przedpremierowo poznać te butelki oraz przy okazji pomóc właścicielom w ostatecznej decyzji, co do kształtu nowej oferty.
Cantina Birgi
To duża spółdzielnia leżąca na Sycylii, której historia sięga 1960 roku, gdy grupa lokalnych producentów postanowiła połączyć swoje siły. Dzisiaj posiadają łącznie 3500 hektarów winorośli, produkujących 300 tysięcy ton winogron. Cena poszczególnych butelek najprawdopodobniej będzie oscylowała w granicach 30 zł.
Insolia Tria IGT Sicily 2014 – nos początkowo pod dyktando alkoholu, ale na szczęście po kilku minutach te nuty odpływają, a czujemy więcej ziół oraz lekko kiszonych nut. Stosunkowo mało jest w nim owocowości. Usta lekkie i świeże, o dobrej kwasowości, choć później dzieje się już niewiele. Średnie+.
Nero d’Avola Tria IGT Sicily 2014 – butelka z kolejnego znanego sycylijskiego szczepu, który podczas winifikacji przeszedł fermentację malolaktyczną, aby zachować owocowy bukiet wina. Rzeczywiście wino jest lekkie, o niskiej kwasowości, wręcz lekko soczkowe. Mamy wiśnie, poziomki, w finiszu trochę tanin. Może nie ma za dużo ciała, ani nie jest rozbudowane, ale pije się je przyjemnie i bez zadumy. Średnie+.
Syrah Tria IGT Sicily 2014 – zastosowano tutaj identyczną technikę jak przy poprzedniej butelce. Jednak tutaj Syrah pokazał więcej ekspresji niż Nero d’Avola. W nosie mamy śliwki i czerwone owoce. Usta są kwaskowe z nutami ciemnych owoców, drapiącymi taninami i wychodzącą w finiszu leciutką słodyczą. Podobnie jak poprzednie butelki jest to proste wino, ale tutaj dzięki taninom wino nie jest nudne. Dobre-.
Z podeszwy włoskiego buta, zmierzamy na samą północ aż pod granicę z Austrią. Winnica Castelfeder została założona w 1970 roku i od tego czasu pozostaje w rękach rodziny Giovanett. Dziś winnica obejmuje 50 hektarów, a roczna produkcja to ok. 400 tysięcy butelek. Białe odmiany stanowią 58% upraw: Chardonnay (13%), Pinot Grigio (12%), Pinot Bianco (5 %), Sauvignon (7 %), Gewürztraminer (12 %), Müller Thurgau (7%), Kerner (1%), Moscato Giallo (1%). Reszta to oczywiście szczepy czerwone: Schiava (12 %), Lagrein (12 %), Pinot Nero (8 %), Merlot (5%), Cabernet (5%).
Moscato Giallo „Sandmaier” – winogrona pochodzą z piaskowych gleb w okolicach miejscowości Cortaccia oraz Appiano. Podczas produkcji wino fermentuje w stalowych zbiornikach i przez 4 miesiące dojrzewa na osadzie. W nosie delikatnie kwiatowe i z aromatami niezapomnianej gumy Turbo. Usta zdecydowanie kwaskowe, może niezbyt rozbudowane, ale świeże i orzeźwiające. Cukier resztkowy (3 gramy/litr) ujawnia się dopiero w samym finiszu. Lekkie wino idealne na taras. Zachowuje równowagę pomiędzy kwasowością a słodyczą. Dobre+.
Gewürztraminer „Von Lehm” – wino z plantacji z Traminu, Egny oraz Margré. Podobnie jak poprzednia butelka, również to wino fermentowało w niskiej temperaturze w stali, a następnie dojrzewało na osadzie. Mamy tu typowe dla szczepu nuty kwiatowe, różane i lekko perfumowane z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Usta lekkie, delikatnie pikantne, w finiszu wychodzi również alkohol (którego w butelce jest 14,5%). Butelka raczej do jedzenia, niż do picia solo. Choć i tak na tle większości Gewürztraminerów, to wino jest przyjemnie lekkie. Dobre.
Schiava „Breitbacher” – ten charakterystyczny dla Górnej Adygi szczep uprawiany jest tradycyjnym systemem pergoli. Owoce fermentują przez 10 dni wraz ze skórkami w stalowych zbiornikach. Następnie wino przechodzi fermentację malolaktyczną, nim ostatecznie trafia do butelek. Schiava nie jest łatwą odmianą, wina z niej wyprodukowane stanowią bowiem pomost między winami różowymi, a czerwonymi. Nie każdy będzie lubił takie leciutkie, zwiewne butelki. Wino jest proste, wręcz wodniste, z mało wyraźnymi taninami, ale z dobrą kwasowością. Wypróbowalibyśmy je do lekkiej sałatki. Dobre-.
Lagrein „Rieder” – mamy drugi ze sławnych czerwonych szczepów z Alto Adige, który jest zarazem jedną z naszych ulubionych odmian. Część wina dojrzewało w barriques przez 10 miesięcy. W nosie czujemy czystą owocowość: jagody, wiśnie, śliwki, aronię. Usta z małą ilością ciała – niedojrzałe, kwaskowate wiśnie. Taniny są delikatne, choć mają lekki pazur. To soczyście owocowa butelka, lekka i świeża. Dobre+.
Lagrein „Villa Karneid” – winogrona pochodzą z pojedynczej winnicy w okolicach Salorno. Podobnie jak poprzednik cześć wina dojrzewa w barriques. Nos bardzo bogaty, z nutami jagód, ale i marcepanu, ściółki, grzybów. Usta ładnie kwaskowe, owocowe, w finiszu z ugładzonymi taninami. Dojrzała butelka, bardzo dobra-.
Mamy nadzieję, że wina zwłaszcza z Górnej Adygi wkrótce zagoszczą na półkach DaWino. Zaznajomieni z ich planowanymi cenami, możemy powiedzieć, że będzie to naprawdę dobra okazja.